Archief


Woonbond roept huurders op recht op huurverlaging op tijd te controleren

 07/12/21

 

De Woonbond roept huurders op om deze maand nog te controleren of ze recht hebben op huurverlaging. Er geldt voor corporatiehuurders met een laag inkomen en hoge huur namelijk een eenmalige huurverlaging in 2021. Maar huurders met een recente inkomensdaling moeten die wel zelf aanvragen. En dat kan alleen nog deze maand. 


Meldpunt Energiealarm geopend

 

25 oktober 2021 

 

Het aantal huurders dat in energiearmoede leeft, neemt toe door de hoge energieprijzen. Daarom opent de Woonbond vandaag het Meldpunt Energiealarm. Ook start de campagne Haal energie uit je rekening.


Vraag nog dít jaar huurverlaging aan

22 oktober 2021 

 

Heb je dit jaar recht op eenmalige huurverlaging? Zorg dan dat je uiterlijk 31 december een aanvraag doet. Volgend jaar bestaat de regeling niet meer en ben je te laat.


Recente inkomensdaling? Vraag huurverlaging aan.

In 2021 hebben huurders met een relatief laag inkomen en hoge huur die een sociale huurwoning huren bij een corporatie recht op huurverlaging.

 

Huurders die in 2019 al in de inkomenscategorie zaten voor huurverlaging krijgen automatisch een voorstel voor huurverlaging. Huurders die in 2020 door een inkomensdaling in deze categorie terecht kwamen, moeten de huurverlaging zelf aanvragen. Corporaties beschikken namelijk niet over de inkomensindicaties van 2020, omdat deze nog niet door de belastingdienst zijn vastgesteld.

 

Het gaat om de volgende categorieën.

 

Inkomensgrenzen eenmalige huurverlaging

Samenstelling huishouden

inkomen lager dan

kale huur hoger dan

1 persoon

€23.725,-

€633,25

1 persoon met AOW

€23.650,-

€633,25

2 personen

€32.200,-

€633,25

2 personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)

€32.075,-

€633,25

3 of meer personen

€32.200,-

€678,66

3 of meer personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)

€32.075,-

€678,66

 

Voor meer informatie kijk op de website van de WOONBOND


Huurtoeslag aanvragen over 2020? Het kan nog!

11 augustus 2021

 

Je hebt nog tot 1 september 2021 om met terugwerkende kracht huurtoeslag aan te vragen over 2020. Door de wetswijziging in 2020 kregen ongeveer 115.000 extra huishoudens recht op huurtoeslag. Maar niet al die huishoudens weten dat. 


Huurbevriezing, verlaging of verhoging?

26/03/21

 

Huurders weten vaak met vrij grote zekerheid dat elk jaar de huur omhoog gaat. Maar in 2021 ligt dat anders. Veel huurders krijgen huurbevriezing of huurverlaging.


Kiezer wil meer sociale huurwoningen en betaalbare huurprijzen

11/03/21

 

Een meerderheid van de Nederlanders wil op het gebied van huren een radicaal andere koers dan de afgelopen jaren is gevoerd onder de kabinetten Rutte. Om de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren is 63% procent voor het bevriezen van de huren in de sociale huursector. En 60% van de Nederlanders geeft aan het niet terecht te vinden dat verhuurders in de vrije sector zelf de hoogte van de huurprijs mag bepalen. Dat blijkt uit een gewogen analyse van het woonkieskieskompas.


Bespreking nieuwe wet salderingsregeling uitgesteld

09/03/21

 

Pas als er een nieuwe regering is, bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling voor zelf opgewekte stroom. Het wetsvoorstel is “controversieel” verklaard.


Huurbevriezing voor sociale huurders in 2021

17/02/21

 

De Woonbond is blij met de huurbevriezing voor sociale huurders bij corporaties en commerciële verhuurders. Vandaag maakte minister Ollongren bekend de huren voor deze huurders te bevriezen. 


Bevries de huren en schrap de verhuurderheffing

10/02/21

 

Gisteren stemde de Tweede kamer voor een motie van SP Kamerlid Beckerman om de huren in de sociale huursector te bevriezen. Eerder nam de Eerste Kamer al een dergelijke motie aan, maar die werd niet uitgevoerd. Wel kwam minister Ollongren toen met een huurverlaging voor huurders bij corporaties met een laag inkomen en hoge huur. 


Huren kunnen maximaal met 2,4 procent stijgen

21/12/20

 

Vandaag heeft minister Ollongren de percentages voor de maximale huurverhoging gepubliceerd. Voor zowel de vrije als de sociale huursector ligt de maximale huurverhoging komend jaar op 2,4%.  Middeninkomens in een sociale huurwoning kunnen wel nog een extra hoge huurverhoging krijgen die oploopt tot maximaal 5,4%.


Inkomensgrens alleenstaanden blijft gelijk

18/11/20

 

Het kabinet wilde 140.000 alleenstaanden uitsluiten van sociale huur door voor hen de inkomensgrens te verlagen. Dat plan gaat niet door. De lagere inkomensgrens is van de baan. En voor niet-alleenstaanden gaat de inkomensgrens omhoog.


Kostendelersnorm verergert woningnood

11/11/20

 

De kostendelersnorm belemmert woningdelen en maakt de woningnood erger. Maatschappelijke organisaties signaleren dit al langer, maar het blijkt nu ook uit nieuw onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken liet uitvoeren.


Veranderde woonbegroting stapje in de goede richting

06/11/20

 

De Woonbond vindt dat er in de deal over de woonbegroting die vandaag tussen Kabinet en PvdA en GroenLinks is gemaakt stapjes in de goede richting zijn gezet. Tegelijkertijd concludeert de bond dat een komend Kabinet fundamenteel moet kiezen voor betaalbare huurwoningen en een grotere sociale huursector. Zo blijft de enorme verhuurderheffing, de belasting op sociale huur, bestaan en wordt er nog geen maximale huurprijs ingevoerd die samenhangt met de kwaliteit van een huurwoning in de vrije sector.


Nieuwe initiatief woningruil sociale huurwoningen

30/10/20

 

Een jaar geleden stopte de app HuisjeHuisje, waarmee woningzoekende huurders op zoek konden naar een partner voor woningruil. Tien woningcorporaties uit Noord-Holland pakten de handschoen op. Ze startten een nieuw platform voor hun huurders om sociale huurwoningen met elkaar te ruilen.


Huurders krijgen hulp bij energie besparen

22/10/20

 

Energielasten stijgen en drukken steeds meer op de woonlasten van huurders. Daarom gaan Aedes en de Woonbond woningcorporaties en huurdersorganisaties extra stimuleren om hun huurders te helpen energie te besparen. Dit kan met een energiedisplay dat in verbinding staat met de slimme meter.


Registratiepunt Huurcommissie

De Huurcommissie heeft op verzoek van minister Ollongren een registratiepunt opgezet waar huurders die door de coronacrisis in de financiële problemen raakten een melding kunnen doen. Zo wil de minister meer zicht krijgen op hoe vaak verhuurders maatwerk weigeren voor huurders die in de knel zitten.

 

Wij willen uw vragen uw achterban op het bestaan van het registratiepunt te wijzen. Bijvoorbeeld in uw nieuwsbrief, via uw website, sociale media of andere kanalen. Hoewel de Woonbond vindt dat de minister véél meer moet doen om huurders tegemoet te komen in de crisis, roepen we huurders die nul op het rekest kregen van hun verhuurder wel op een melding te doen bij het registratiepunt.

 

Het gaat om een online registratiepunt. Maar huurders die geen toegang hebben tot internet kunnen hun registratie telefonisch doen via de helpdesk van de Huurcommissie:  070-375 4300. De helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.   


Woonbond: geen huisuitzettingen tijdens Coronapandemie

06/10/20

 

De Woonbond pleit vandaag in een brief aan minister Ollongren om met een stop op huisuitzettingen te komen.  Eerder maakte de minister afspraken met verhuurders om niet uit te zetten tijdens de Coronacrisis. 


Hoogste huurstijging in zes jaar

07/09/20

 

In 2020 kregen huurders de hoogste huurstijging in zes jaar tijd voor de kiezen. Gemiddeld stegen de huren met 2,9%. De Woonbond vindt het de hoogste tijd dat het Kabinet betaalbaar wonen weer prioriteit maakt.


Een derde huurders in de knel met huur

26/08/20

 

Een derde van de huurders heeft onvoldoende inkomen om de huur (in de nabije toekomst) te betalen, blijkt uit een recente peiling van het NIBUD.


Veel huurders in de knel na huurverhoging

06/08/20

 

Veel huurders komen in de knel nu hun inkomsten gelijk blijven of gedeeltelijk wegvallen, terwijl voor velen per 1 juli wel een huurverhoging is ingegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van AVROTROS RADAR.


Alleenstaanden buitenspel voor een betaalbaar huurhuis

07/07/20

 

Als het aan het kabinet ligt komen 140.000 woningzoekenden niet langer in aanmerking voor een betaalbaar huurhuis, terwijl ze met hun inkomen nauwelijks een alternatief hebben. Dat is volgens Aedes en de Woonbond het gevolg van het verlagen van de toewijzingsgrens voor alleenstaanden naar 35.938 euro. Minister Ollongren stuurde hierover gisteren een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.


Eerste Kamer neemt motie van afkeuring huurbeleid Ollongren aan

23/06/20

 

De Eerste Kamer nam vandaag een motie van afkeuring aan over het huurbeleid van Ollongren.  De Kamer vindt dat Ollongren te weinig doet om huurders die financieel in de knel zitten te helpen. De minister legde tweemaal een motie om de huren te bevriezen naast zich neer.


Grote zorgen stijgende woonlasten en dalende inkomens huurders

18/06/20

 

Meer dan de helft van de huurders uit ons ledenpanel maakt zich zorgen of ze in de toekomst de huur nog wel kunnen betalen. Ze zien de woonlasten stijgen terwijl ze verwachten dat hun inkomen hierbij achterblijft of zelfs daalt.


Eerste Kamer roept opnieuw op tot huurbevriezing

09/06/20

 

De Eerste Kamer heeft vandaag opnieuw een motie aangenomen waarmee minister Ollongren wordt opgeroepen de huren te bevriezen.


Huurbevriezing of huurverlaging - 2020

Huurt u een sociale huurwoning van een woningcorporatie? Is uw huur hoog en uw inkomen laag? Misschien kunt u huurverlaging of huurbevriezing krijgen. Dat komt door afspraken die de Woonbond met woningcorporaties maakte: het 'Sociaal Huurakkoord'.

 

Check of het zin heeft huurverlaging of huurbevriezing te vragen. Als dat zo is krijg u een voorbeeldbrief die u kunt opsturen aan uw verhuurder.


Eerste Kamer wil toch huurbevriezing

03/06/20

 

De Eerste Kamer heeft minister Ollongren opgeroepen om de eerder aangenomen motie Kox alsnog uit te voeren. In die motie vroeg de Eerste Kamer om dit jaar geen huurverhoging toe te passen omdat veel huurders door de Coronacrisis in financiële problemen zitten. Minister Ollongren houdt vast aan de maximale huurverhoging van 5,1%.


Druk op verhuurderheffing neemt toe

14/05/20

 

De korting op de verhuurderheffing levert in een paar jaar tijd 80.000 nieuwe woningen op, maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekend. Dat onderstreept weer eens hoe de heffing nieuwbouw frustreert.


Onrust over jaarlijkse huurverhoging

07/05/20

 

De Woonbond krijgt veel vragen van huurders over de aangenomen motie in de Eerste Kamer voor het overslaan van de jaarlijkse huurverhoging. De meeste huurders hebben inmiddels een huurverhogingsbrief op de mat, en zijn benieuwd of het Kabinet nog met een tegemoetkoming komt. De huurverhoging gaat immers meestal per 1 juli in.


Onderzoekers: Helft minder nieuwe sociale huurwoningen door verhuurderhefing

01/05/20

 

De belasting op sociale huurwoningen, de verhuurderheffing, heeft tot gevolg dat woningcorporaties tienduizenden huizen minder kunnen bouwen. Dat schrijven onderzoeksbureaus Companen en Thésor. ‘Het is wooncrisis en steeds meer gezinnen zitten met smart op een betaalbare huurwoning te wachten. Ongelooflijk dat het kabinet nog steeds vasthoudt aan de verhuurderheffing’, stellen opdrachtgevers VNG, Woonbond en Aedes. ‘In de huidige crisis is het al helemaal niet meer verantwoord.’


Woonbond: zet mes in belastingdruk corporaties en zorg voor meer betaalbare huurwoningen

19/02/20

 

In een brief aan de Kamer roept de Woonbond de politiek op om het mes te zetten in de oplopende belastingdruk bij corporaties. Door de stapeling van belastingen de afgelopen tien jaar, lekken er jaarlijks miljarden weg uit de sociale huursector. Hierdoor wordt er veel te weinig in volkshuisvesting geïnvesteerd. De Kamer debatteert vandaag over de woningnood met minister van Veldhoven.


Eerste Kamer stemt in met lagere huurstijging corporaties

28/01/20

 

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wijziging huursomstijging aangenomen. Hiermee is de lagere huursomstijging die de Woonbond en Aedes af hebben gesproken in het Sociaal Huurakkoord in 2018, verankerd in de wet. 


Corporaties krapper bij kas door forse belastingen

23/01/20

 

Corporaties zitten krapper bij kas nu ze proberen de huurprijzen betaalbaar te houden en de belastingdruk-onder andere door de verhuurderheffing- toeneemt. Dat blijkt uit onderzoek van Finance Ideas. 


Sociale huurprijs stijgt in 2020 gemiddeld niet meer dan inflatie

20/12/19

 

Komend jaar stijgen de huurprijzen van sociale huurwoningen bij corporaties gemiddeld niet meer dan inflatie. Dat komt door afspraken uit het Sociaal Huurakkoord over het beperken van de huursom tussen Woonbond en Aedes. 


Hogere woonlasten voor huurders met zonnepanelen vanaf 2023

 17/12/19

 

Het kabinet wil vanaf 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen gaan afbouwen. De regeling, waarmee huurders een vergoeding krijgen voor teruggeleverde elektriciteit, wordt in negen jaar afgebouwd.