Archief


Bezuiniging op huurtoeslag door Kabinet is niet uit te leggen

 19/05/23

 

De voorjaarsnota bevat onaangekondigd een zeer onaangename verrassing: het kabinet wil bezuinigen op de huurtoeslag om daarmee de uitvoeringskosten van de Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting en de Wet Betaalbare Huur te bekostigen.


Wet die huurverlaging regelt in werking

03/03/23

 

Na de Tweede Kamer ging ook de Eerste Kamer akkoord met de wet die in 2023 huurverlaging regelt voor corporatiehuurders met een laag inkomen en een hoge huur. De wet is per 1 maart in werking.


Woonbond opgelucht nu kabinet afziet van normhuren

17/02/23

 

Het kabinet heeft vrijdag besloten om af te zien van het gebruik van normhuren in de huurtoeslag. De Woonbond heeft zich van begin af aan zwaar verzet tegen deze overstap naar normhuren, omdat hierdoor twee derde van de huurders er fors op achteruit zou gaan.


Niet langer inflatievolgende huurverhoging

11/01/23

 

De huurverhoging van 2023 volgt niet de inflatie, maar de gemiddelde loonstijging. De meeste sociale huurders kunnen dit jaar een huurverhoging van maximaal 3,1% krijgen


Wat verandert voor huurders in 2023?

27/12/22

 

Hoe hoog mag de jaarlijkse huurverhoging zijn? Tot welke inkomensgrens kun je een sociale huurwoning krijgen? En is er in 2023 weer een energietoeslag? Lees het in ons overzichtsartikel.


Te veel fouten in nieuwe energielabels

08/12/22

 

Ongeveer 7% van de woningen die een nieuw energielabel hebben gekregen, hebben een verkeerd label gekregen. De minister neemt maatregelen neemt om dit te verbeteren.


Energieprijscompensatie: dit is wat we weten

14/11/22

 

Dit jaar en volgend jaar helpt de overheid huishoudens om de (hoge) energierekening te kunnen betalen. Lees wat er al geregeld is en waar nog een oplossing wordt gezocht.


Vraag twee jaar extra op je jongerencontract

06/09/22

 

Dit jaar lopen veel 5-jarige jongerencontracten af, zonder dat de huurders zicht hebben op een nieuwe woning. De Woonbond roept verhuurders op contracten te verlengen. Volgens de wet kan dat ook.


Woonbond opent meldpunt voor jongeren en starters

19/05/22

 

De plannen voor betaalbaarheid van Hugo de Jonge zijn enkele stapjes in de goede richting, maar doen te weinig om de betaalbaarheid echt voldoende te verbeteren, reageert de Woonbond op de vandaag gepresenteerde plannen van de volkshuisvestingsminister. 


Woonbond: veel meer nodig om huren weer betaalbaar te maken

17/05/22

 

Jongeren lopen tegen veel problemen aan op de woningmarkt. Omdat ze lang moeten wachten op een woning bij een corporatie en vaak niet kunnen kopen, lopen ze geregeld tegen huisjesmelkers aan. Met te hoge huurprijzen voor slecht onderhouden woonruimte als gevolg. Of ze hoppen van tijdelijke oplossing naar tijdelijke oplossing. Op de bank bij vrienden, of zonder rechten in een antikraakwoning. Om de problemen van jongeren beter in kaart te brengen en de woonproblemen van jongeren een stem te geven in politiek Den Haag, lanceert de Woonbond vandaag het Meldpunt Jongeren en Starters.


Woonbond: doorzetten huurstijging gemiste kans

15/02/22

 

De Woonbond ziet het doorzetten van de huurverhoging 2022 als een gemiste kans om iets te doen voor huurders met een smalle beurs die steeds meer van hun inkomen op zien gaan aan vaste lasten. Minister de Jonge maakte vandaag bekend dat de maximale huurverhoging voor de sociale huursector in 2022 op 2,3% ligt. Daarnaast is er een hogere huurverhoging mogelijk voor middeninkomens en huurders met een relatief lage huur. De bond roept de minister in een brief op de huren alsnog te bevriezen.


Kabinetsplan: bij hoge huur minder huurtoeslag

11/02/22

 

Per 2025 wil het kabinet de huurtoeslag hervormen. Voor sommige huishoudens pakken de geplande veranderingen heel ongunstig uit, waardoor ze erop achteruit gaan. Dit concludeert het Nibud in een doorrekening van kabinetsplannen


Wat verandert er voor huurders in 2022?

17/12/21

 

In 2022 verandert er weer veel voor huurders en woningzoekers. Er komt een speciale huurverhoging voor huurders met een relatief lage huur. Ook komt er een nieuwe vorm van inkomensafhankelijke huurverhoging. 


Woonbond roept huurders op recht op huurverlaging op tijd te controleren

 07/12/21

 

De Woonbond roept huurders op om deze maand nog te controleren of ze recht hebben op huurverlaging. Er geldt voor corporatiehuurders met een laag inkomen en hoge huur namelijk een eenmalige huurverlaging in 2021. Maar huurders met een recente inkomensdaling moeten die wel zelf aanvragen. En dat kan alleen nog deze maand. 


Meldpunt Energiealarm geopend

 

25 oktober 2021 

 

Het aantal huurders dat in energiearmoede leeft, neemt toe door de hoge energieprijzen. Daarom opent de Woonbond vandaag het Meldpunt Energiealarm. Ook start de campagne Haal energie uit je rekening.


Vraag nog dít jaar huurverlaging aan

22 oktober 2021 

 

Heb je dit jaar recht op eenmalige huurverlaging? Zorg dan dat je uiterlijk 31 december een aanvraag doet. Volgend jaar bestaat de regeling niet meer en ben je te laat.


Recente inkomensdaling? Vraag huurverlaging aan.

In 2021 hebben huurders met een relatief laag inkomen en hoge huur die een sociale huurwoning huren bij een corporatie recht op huurverlaging.

 

Huurders die in 2019 al in de inkomenscategorie zaten voor huurverlaging krijgen automatisch een voorstel voor huurverlaging. Huurders die in 2020 door een inkomensdaling in deze categorie terecht kwamen, moeten de huurverlaging zelf aanvragen. Corporaties beschikken namelijk niet over de inkomensindicaties van 2020, omdat deze nog niet door de belastingdienst zijn vastgesteld.

 

Het gaat om de volgende categorieën.

 

Inkomensgrenzen eenmalige huurverlaging

Samenstelling huishouden

inkomen lager dan

kale huur hoger dan

1 persoon

€23.725,-

€633,25

1 persoon met AOW

€23.650,-

€633,25

2 personen

€32.200,-

€633,25

2 personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)

€32.075,-

€633,25

3 of meer personen

€32.200,-

€678,66

3 of meer personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd)

€32.075,-

€678,66

 

Voor meer informatie kijk op de website van de WOONBOND


Huurtoeslag aanvragen over 2020? Het kan nog!

11 augustus 2021

 

Je hebt nog tot 1 september 2021 om met terugwerkende kracht huurtoeslag aan te vragen over 2020. Door de wetswijziging in 2020 kregen ongeveer 115.000 extra huishoudens recht op huurtoeslag. Maar niet al die huishoudens weten dat. 


Huurbevriezing, verlaging of verhoging?

26/03/21

 

Huurders weten vaak met vrij grote zekerheid dat elk jaar de huur omhoog gaat. Maar in 2021 ligt dat anders. Veel huurders krijgen huurbevriezing of huurverlaging.


Kiezer wil meer sociale huurwoningen en betaalbare huurprijzen

11/03/21

 

Een meerderheid van de Nederlanders wil op het gebied van huren een radicaal andere koers dan de afgelopen jaren is gevoerd onder de kabinetten Rutte. Om de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren is 63% procent voor het bevriezen van de huren in de sociale huursector. En 60% van de Nederlanders geeft aan het niet terecht te vinden dat verhuurders in de vrije sector zelf de hoogte van de huurprijs mag bepalen. Dat blijkt uit een gewogen analyse van het woonkieskieskompas.


Bespreking nieuwe wet salderingsregeling uitgesteld

09/03/21

 

Pas als er een nieuwe regering is, bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling voor zelf opgewekte stroom. Het wetsvoorstel is “controversieel” verklaard.


Huurbevriezing voor sociale huurders in 2021

17/02/21

 

De Woonbond is blij met de huurbevriezing voor sociale huurders bij corporaties en commerciële verhuurders. Vandaag maakte minister Ollongren bekend de huren voor deze huurders te bevriezen. 


Bevries de huren en schrap de verhuurderheffing

10/02/21

 

Gisteren stemde de Tweede kamer voor een motie van SP Kamerlid Beckerman om de huren in de sociale huursector te bevriezen. Eerder nam de Eerste Kamer al een dergelijke motie aan, maar die werd niet uitgevoerd. Wel kwam minister Ollongren toen met een huurverlaging voor huurders bij corporaties met een laag inkomen en hoge huur.