Word zelf energiecoach

Voor mensen die het leuk vinden om hun anderen te helpen en te ondersteunen bij het besparen op energie(-kosten) is er de training Energiecoach.

 

Behalve enthousiasme (het belangrijkste) om jouw ervaring en kennis te delen heb je weinig meer nodig om Energiecoach te worden. De benodigde vaardigheden en kennis wordt je aangereikt tijdens de training (al komt daar natuurlijk wel wat huiswerk bij.)

 

Deze wordt voor huurders verzorgd door het Woonbond Kennis- en Adviescentrum.

Voor belangstellenden (huurders van Woningstichting Anna Paulowna) is deze training gratis.

 

De insteek van het basisprogramma van drie dagdelen ligt deels op het opdoen van kennis over energiebesparing, maar zeker ook op het (verder) ontwikkelen van gespreks- en coachingsvaardigheden om als energiecoach de bewoners (in de eigen buurt, individueel of als groep tijdens bijeenkomsten) enthousiast te maken voor energiebesparing.

In de training wordt daarom veel aandacht besteed aan:

  • De rol van de energiecoach (wat doe je wel en wat niet)
  • Tips en weetjes over energiebesparing;
  • Gas: koken, warm water en verwarming
  • Elektra: verlichting en apparaten
  • Energieverbruiksmanagers, slimme of gewone meter, monitoring

Het oefenen met vaardigheden als: hoe kun je mensen informeren zonder dat het belerend wordt; hoe houd je een verhaaltje over energie besparen of hoe voer je een gesprekje met bewoners om informatie te krijgen over hun energiegedrag; hoe kun je eventuele besparingsafspraken maken en volgen.

 

Dit wordt gecombineerd met thuisopdrachten voor de energiecoaches zelf, zodat zij op die manier op een laagdrempelige manier zelf ervaren wat het effect is van bepaalde maatregelen. De uitwisseling van de ervaringen maakt deel uit van het programma. In de training krijgen de deelnemers handige materialen en hulpmiddelen waarmee zij het gesprek over energiebesparing op een luchtige manier kunnen voeren, zoals een quiz en een ‘meetlat’ en een documentatiemap met energieweetjes.

We eindigen met het maken van een kant-en-klaar plan waarmee de energiecoaches de komende periode echt aan de slag kunnen.

 

Aanvullende informatie over de training is te vinden op deze [link]

 

Wilt u zich opgeven dat kan via info@shwap.nl onder vermelding van “cursus energiecoach” en u naam, adres en telefoonnummer.